"Tehnohemija" vraćena vlasniku

Bez autora
Aug 09 2011

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je objavio da je Privredni sud u Beogradu doneo prvostepenu odluku kojom je beogradska "Tehnohemija" vraćena vlasniku, čime su potvrđene sumnje da je nezakonito raskinut ugovor o privatizaciji tog preduzeća. Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji "Tehnohemije" iako je kupac ispunio sve ugovorene obaveze, isplatio pet i po od šest rata kupoprodajne cene i investirao 60 miliona dinara, dvostruko više nego što je ugovoreno. Savet je na zahtev akcionara "Tehnohemije" istraživao privatizaciju tog preduzeća i 15. septembra 2010. Vladi Srbije dostavio inicijativu da preispita sumnje u korupciju i postupanje Agencije u "Tehnohemiji". U dopisu Vladi Savet je naveo da se veći deo nekretnina "Tehnohemije" nalazi na lokaciji obuhvaćenoj promenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Beograda kojima je izmenjena namena dela zemljišta u Luci Beograd, čime je vlasnicima Luke omogućeno da na tom prostoru grade stambeno-poslovne objekte.

"Tehnohemija" vraćena vlasnikuSavet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je objavio da je Privredni sud u Beogradu doneo prvostepenu odluku kojom je beogradska "Tehnohemija" vraćena vlasniku, čime su potvrđene sumnje da je nezakonito raskinut ugovor o privatizaciji tog preduzeća.

U saopštenju objavljenom na sajtu www.antikorupcija-savet.gov.rs navedeno da je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o prodaji "Tehnohemije" iako je kupac ispunio sve ugovorene obaveze, isplatio pet i po od šest rata kupoprodajne cene i investirao 60 miliona dinara, dvostruko više nego što je ugovoreno.

Savet je podsetio da je na zahtev akcionara "Tehnohemije" istraživao privatizaciju tog preduzeća i 15. septembra 2010. Vladi Srbije dostavio inicijativu da preispita sumnje u korupciju i postupanje Agencije u "Tehnohemiji".

U dopisu Vladi Savet je naveo da se veći deo nekretnina "Tehnohemije" nalazi na lokaciji obuhvaćenoj promenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Beograda kojima je izmenjena namena dela zemljišta u Luci Beograd, čime je vlasnicima Luke omogućeno da na tom prostoru grade stambeno-poslovne objekte.

"Da bi ostvarili svoje planove vlasnici Luke nastoje da dođu u posed zemljišta 'Tehnohemije' i drugih preduzeća na lučkom području", upozorio je Savet.

"Tehnohemija" je prodata na aukciji krajem 2003. godine za 280 miliona dinara konzorcijumu na čelu sa Veljkom Žižićem.

Agencija za privatizaciju je posle raskida ugovora o prodaji tog preduzeća saopštila da kupac ni u naknadnim rokovima nije ispunio ugovorene investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik